21. joulukuuta 2011

Joulutervehdys!

Mustesoihtu toivottaa lukijoilleen rauhallista ja ropetuksen täyteistä Yulea (22.12) ja Joulua (24-25.12) 2011, sekä railakasta, valoilmiöiden ja kirkkaiden ajatusten täyttämää uutta vuotta 2012. Olkoon mielikuvituksemme pähkähullua myös tulevana vuotena!
- Astria

Muistivirheitä

Näin joulukuun päätteeksi ajattelin lyhyesti nostaa esille pienen seikan foorumiroolipelaamisen ja huonon muistin kombinaatiosta, mikä vaivaa meitä pelaajia aina tuon tuosta. Olemme kaikki varmasti jossain vaiheessa pelihistoriaansa ajautuneet tilanteeseen, missä edellisen pelaajan viestejä ei ole luettu niin tarkkaan kuin olisi pitänyt, mikä on johtanut tilanteen muutteluun. Inhottava pikku juttu, josta on syytä pitää tarkasti näppinsä erossa. Tyypillisimmät muutokset koskevat yleensä vuorokauden tai kellonaikaa, säätä tai muuta pelin aloittajan luomaa tunnelmaa. Vastapelaajalle toisen pelaajan faktojen muuttelu on ärsyttävää, mutta siitä harvemmin tulee huomauttaneeksi, ellei se muuta pahasti pelin juonta. Ajatuksiin jää silti kysymys miksei niitä aloitusviestejä (tai mitä tahansa muita viestejä missä nuo maagiset aikarajoitteet sun muut kerrotaan) lueta huolella. Itse huomasin aloittelija-aikoinani, että kiireessä luin peliviesteistä lähes pelkästään repliikit ja toisen pelaajan hahmon reaktiot oman hahmoni tekemisiin. ”Pikkuseikat” kuten sääilmiöt jäivät satunnaisesti huomaamatta. Aion lähipäivinä tarttua kirjoituksissani tähän roolipelimaailman vallanneeseen kiire-ilmiöön, mutta totuus on, että tällainen pikalukeminen on yksi syy vastapelaajan mokiin. Muita kuin sääilmiöitä koskevista mokista voisi kirjoittaa romaanin, joten taidan pidättäytyä siitä. Sen sijaan Mustesoihtu toivottaa kaunista, rauhallista ja mielikuvituksen täytteistä Yulea ja Joulua lukijoilleen, yritetäänhän kaikki nauttia ajasta ja ikuisuudesta ja luomiemme maailmojen kiemuroista :)

4. joulukuuta 2011

Hittaus - kuun kaksi puolta

Ropetuksen suurin demoni vai luovuuden multihuipentuma?

Yksi aloittelevan roolipelaajan suurimmista ongelmista pelaamisen opettelussa on yleensä demoni, jota kutsutaan hittaukseksi. Tuo englannin kielestä johdettu sana ei kuitenkaan viittaa toisen pieksemiseen, vaikka se voidaan harhaanjohtavasti myös niin ymmärtää. Todellisuudessa hittaus on termi, jota käytetään tilanteesta, missä toinen pelaaja pelaa vastapelaajansa hahmoa. Muita samasta tapahtumasta käytettyjä sanoja ovat mm. autohittaus, sekä haamuohjaus. Hittaus on tapahtuma, joka herättää myös paljon keskustelua, sekä kysymyksiä mistä päästäänkin syyhyn miksi itse halusin kaivaa asian pinnalle.

Pelien kotisivuilta löytyviltä sääntölistoilta sana hittaus löytyy lähes aina. Se sijoitetaan ensimmäisten joukkoon ja yleensä korostetaan esimerkein kuinka väärin se on. Kaiverretaan uuden pelaajan silmiin iso ERROR –teksti tulevia pelitilanteita varten. Aloitteleva pelaaja törmää foorumilla ehkä kerran, kenties kaksi, tilanteeseen, jossa on vahingossa siirtänyt toisen hahmoa tai aiheuttanut tälle tappelussa haavan – ja saa siitä sellaiset huudot, ettei varmasti unohda sitä koskaan. Itse koin molemmat tilanteet aloittaessani foorumiropettamisen, mutta aika näytti myös miten noista opeista päästiin eroon. Kysymys kuuluukin: onko hittaus todella roolipelauksen suuri demoni? Jotta voin selventää vähemmän pelanneille mitä tarkkaan ottaen ajan takaa, nostan muutamia esimerkkejä hittaustilanteista:

a) Pelaaja A kirjoittaa: ”Hahmo B pitää kädessään vesilasia.” Pelaaja C kirjoittaa: ”Hahmo D juoksee paikalle, tönäisee B:tä, joka tiputtaa vesilasin ja saa lasinsirun jalkaansa. Hahmo D kääntyy ympäri ja huomaa D:n jalasta vuotavan verta” -> Pelaaja A huomaa: perhana, hahmoni jalasta vuotaa verta!

b) Pelaaja A kirjoittaa: ”Hahmo E istuu baarissa ja siemailee rauhassa oluttaan.” Pelaaja F kirjoittaa: ”Hahmo G huomaa nurkassa istuvan ystävänsä ja hiipii tämän taakse. Yhtäkkiä G tökkää sormensa E:n kylkiin ja saa tämän vavahtamaan taaksepäin ja kaatamaan oluen päällensä” -> Pelaaja A huomaa: voihan räkä, hahmoni vaatteet ovat ihan oluessa!

c) Pelaaja A kirjoittaa: ”Hahmo H kävelee synkkää metsäpolkua takkiinsa kääriytyneenä matkalla kotiinsa.” Pelaaja I kirjoittaa: ”Hahmo J vaanii H:ta puun takana ja tämän saapuessa kohdalle hyökkää tämän kimppuun, puukottaa tätä rintaan ja juoksee pois paikalta jättäen H:n vuotamaan kuiviin.” -> Pelaaja A huomaa: no voihan helvetti, hahmoni on kuolemanvakavasti haavoittunut ja kuolee todennäköisesti.

Edellä olevat esimerkit ovat hyvä pohja kokonaiskuvalle hittaamisesta: tilanne-erot voivat olla valtavia. Yleensä kun puhutaan hittauksesta siinä kielletyssä muodossa, väitän pelin ylläpidon tarkoittavan C tilanteita. Hittauksessa missä toisella pelaajalla ei ole enää mitään mahdollisuutta vaikuttaa tulevaan, pahimmillaan hahmo kuolee tai vahingoittuu niin, että mahdollisesti samaa aikaa meneillään olevien pelien juonet vaikeutuvat ei ole kerrassaan mitään järkeä. Voisimme yhtä hyvin puhua yksinpelaamisesta. Tässä vaiheessa osa pelaajista vetoaa siihen, että taistelutilanteissa edellä mainittua hittauksen tyyppiä ei voida väittää, mutta se väite on helposti kumottavissa ensimmäisellä esimerkillä. A tilanne olisi voitu kiertää. Pelaaja C olisi voinut täysin hyvin jättää kirjoittamatta siitä mitä lasille tapahtui ja jättää sen vastapelaajan päätettäväksi saiko hahmo haavaa vai ei. Jos kuitenkin tehdään oletus, että kyseessä ei ole kovin hidastempoinen tunnelmapeli, vaan pelissä on juoni mitä halutaan liikuttaa nopeasti eteenpäin ja kyseessä ollut lasin tippuminen on vain sivusälää, on A tilanne todennäköisesti ihan hyvä toimintamalli. Miksi? Koska mitään varsinaista vahinkoa ei tapahtunut. Pelaaja A saattoi yhä päättää paljonko verta vuosi, oliko lasinsiruja muutama, saatettiinko tilanne ohittaa kädenheilautuksella vai päädyttiinkö siitä teholle. Juonikäänteenä tilanne A on saattanut olla hyvinkin rakentava tilanne, nopeatempoisessa pelissä. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että tunnelmapelissä, missä ei ole varsinaista juonta tilanne A saattaa todella häiritä vastapelaajaa, sillä pelin nopeampaan kulkuun ei ole varsinaisesti mitään syytä.

Kaikkein eniten haluan kuitenkin nostaa esille tilannetta B. Kyseessä on kenties hittauksen kaunein muoto eli onnistunut tilanteen luominen, mikä saattaa muodostaa ongelman, muttei vahingoita ketään. Kyse on myös luonnollisesta tilanteesta, mikä olisi täysin mahdollinen meidän kaikkien arkielämässä, miksei siis hahmojemme arkielämässä? Lisäksi tilanteessa B voidaan olla myös kahta mieltä voidaanko varsinaisesti edes väittää, että pelaaja F hittasi A:ta. Omasta mielestäni tilanne on selvä hittaus, mutta olen myös nähnyt suuntautumisia, missä mainittua tilannetta ei pidetä hittinä.

Hittaus on ja pysyy kaksipiippuisena juttuna. Varsinkin aloittelevan pelaajan kannattaa välttää sitä aina syvimpiin syövereihin saakka, sillä kyseessä on ilmiö mikä jakaa pelaajia. Parhaiten pelimaailmassa selviää kun sopii erikseen tulevan vastapelaajansa kanssa, minkälainen hittaus on sallittua ja sopii pelin tyyliin. Uskallan väittää, että kokeneempi pelaaja osaa arvioida tilannetta paremmin ja tietää milloin pelin tyylissä hittaus on turhaa ja mautonta, sekä milloin sen voi jättää pois täysin tarpeettomana. Henkilökohtaisesti kuitenkin tuen hittausta ja toivoisin muidenkin näkevän sen toisinaan mahdollisuutena – enemmän kuin paholaisena ja aloittelijan virheenä. Tärkeintä hittauksen onnistumisessa on kuitenkin antaa vastapelaajalle reaktiomahdollisuus, sekä pitää nyrkkisääntönä sitä, että kaikki mistä jää hahmolle jälki on välttämisen arvoista. Onnea matkaan ;)

(alkuperäinen linkki)